TÜBİTAK 1602 – Patent Destek Programı!

26 Ekim 2015 Pazartesi

Destek Kapsamı

Türk Patent Enstitüsü’ne(TPE) yapılacak olan Ulusal Patent Başvurularında;

• Araştırma Raporu Desteği,
  • İnceleme Raporu Desteği,
  • Vekil kullanılan başvurulara vekil desteği,
  • Patent alınması durumda ise Patent Sahibine ve başvuru süreçlerin patent vekillerine Patent Tescil ödülü verilecektir.

WIPO, EPO, USPTO, ve JPO’ya yapılan patent başvurularında;

• Başvuru veya Araştırma Raporu Desteği,
  • İnceleme Raporu Desteği,
  • EPO, USPTO veya JPO’dan Patent alınması durumunda patent ödülü verilecektir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Ulusal Patent Başvurularında;

Başvuru sahibi, TPE’nin internet adresi üzerinden elektronik ortamda yapacağı araştırma raporu/inceleme raporu talebinde bulunurken dolduracağı form yoluyla www.tpe.gov.tr adresi üzerinden Ulusal Patent Başvurusu Araştırma Raporu Desteği/Ulusal Patent İnceleme Raporu Desteği talebini de yapar.

Patent Tescil Ödülü, Vekil Desteği ve Patent Tescil Vekil Ödülüne başvurular TÜBİTAK’a yapılır.

Uluslararası Patent Başvurularında;

WIPO’ya yapılan PCT başvurularında kabul ofisi olarak Türkiye seçilmesi zorunludur. Bu kapsamında PCT başvuruları için talep edilecek olan Uluslararası Patent Başvuru Desteğine ilişkin talepler doğrudan TPE’ye yapılacaktır.

EPO, JPO ve USPTO’ya yapılan patent başvurularına ilişkin Uluslararası Patent Başvuru Desteği, Uluslararası Patent İnceleme Raporu Desteği, Uluslararası Patent Tescil Ödüllerine ilişkin başvurular TÜBİTAK’a yapılacaktır.

Kimler Başvurabilir?

TPE, WIPO, EPO, JPO veya USPTO’dan herhangi birisine başvuru yaparak, başvuru numarası alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya ülkemizde yerleşik olan şirketler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları bu Uygulama Esasları kapsamında öngörülen desteklerden faydalanabilirler. Ancak, kanuni ve iş merkezi yurtdışında bulunan işletmelerin dar mükellefiyet statüsündeki Türkiye’de yerleşik temsilcilik ve şubeleri ile vakıflar (kanunla kurulmuş vakıflar hariç), dernekler ve bunların iktisadi işletmeleri bu program kapsamında destek başvurusu yapamazlar.

Gerçek kişiler bir takvim yılı içerisinde en fazla 5 (beş) patent başvurusu için, Tüzel kişiler bir takvim yılı içerisinde en fazla 20 (yirmi) patent başvurusu için desteklerden faydalanabilirler.

Ulusal Patent Tescil Ödülü ve Uluslararası Patent Tescil Ödüllerine sadece gerçek kişiler, üniversiteler ile KOBİ ölçeğindeki şirketler başvurabilir.

Başvuru Formları

Aşağıdaki destek başvuruları PRODİS üzerinden yapılmaktadır.

• Ulusal Patent Ödül Formu (PD100)
  • Uluslararası Patent Başvuru Destek Formu (PD200)
  • Uluslararası Patent İnceleme Raporu Destek Formu (PD201)
  • Uluslararası Patent Ödül Formu (PD202)

Başvuru Tarihleri

Ulusal Patent Araştırma Raporu Desteği, Ulusal Patent İnceleme Raporu Desteği ve Uluslararası Patent Başvuru Desteği, Uluslararası Patent İnceleme Raporu Desteğine 01.01.2014 tarihinden sonra başvuru yapılabilir.

Değerlendirme Kriterleri

Ulusal Patent Başvurusu Araştırma ve İnceleme Raporu, Uluslararası Patent Başvuru Desteklerine uygun şartları sağlayan tüm başvurular desteklenecektir.